Lähiesimieheksi opiskelua

Läppäri auki. Työntekijöiden kehittämissuunnitelma ja oman esimiestyön kehittymisen polku. Sormet odottivat näppäimistöllä liikettä, joka ei ollut tullakseen. Mitään ei tapahtunut. Mieli laukkasi kuluneen vuoden työtapahtumissa. Mistä edes aloittaisin?

Tiimijohtamisen opinnot käynnistyi viime keväänä. "En oikein tiedä tuleeko sinulle opiskelujen aikana mitään uutta mitä et olisi jo työssäsi tehnyt", sanoi oppilaitoksen opinto-ohjaaja minulle alkuhaastattelun jäkeen. Huvitti. "Järjestämme opinnot kuitenkin sinulle mielekkääksi", hän jatkoi. Hyvä niin. Olin maksamassa koko lystiä omasta pussista. Halusin aloittaa opinnot joka tapauksessa saaden tutkinnon osaamisestani tulevaisuutta varten. Työnantaja kannusti myös opiskeluun, joten win-win.

Vaikka toisinaan tuntui ettei paperille saanut mitään suunnitelmaa aikaiseksi, kyllä se teksti alkoi aina jostain virtaamaan. Olen jälkeenpäin ajateltuna saanut niin paljon aikaiseksi kuluneen vuoden aikana, että ihan hämmästyttää. Toisaalta ehtiihän sitä kun työt tulee vietyä kotiin opiskelun muodossa. On tullut rakennettua mitä erilaisempia kaavioita, analysoitu tiimiläisiä ja haaveiltu tulevaisuudesta kauniiden suunnitelmien muodossa.
Minulla on töissä optimistinen olo tulevaisuudesta. Vaikka usein oksennan stressiäni näille sivuille, olen ikuinen optimisti. Jaksan antaa liian monta mahdollisuutta kunnes tulee raja vastaan. Näen niin paljon hyvää ja kaunista ihmisissä, niin stressipommeissa kuin persoonallisuushäiriöissäkin. Uskon myös myötätuntoharjoitusten voimaan, joista Miehen muutos -blogissa kirjoitetaan mukaansatempaavasti ja ihmisläheisesti.

Itsestään on pidettävä huolta - oli mikä oli. Jos ei voi itse hyvin, ei ole mitään annettavaa muille. Tämä on hyvin näkyvästi esillä minun asiakasyrityksessä, josta loppuvuoden aikana on lähdössä kaksi esimiestä. Kaksi. Se on kolmasosa heidän esimiesten määrästä Suomessa. Hurjaa. Siellä on nyt niin huonot oltavat etteivät he jaksa.

On hyvä miettiä mistä johtuu ettei työntekijät voi hyvin. Esimiehistä, huonosta johtajuudesta, vääriin asioihin keskittymisestä ja työnohjauksen puutteesta. Asiakasyrityksen johtoporras on mikromanageroinut ja stressannut vääristä asioista jo pitkään ja purkaa sitä lähiesimiehiin, jotka purkaa sitä työntekijöihin, jotka lopulta irtisanoutuu.

Osallistuin asiakasyrityksen lähiesimiesten palaveriin muutama viikko sitten etänä, koska palaveri oli yllättäen Suomessa. Palaverissa oli mukana esimiesten lisäksi asiakasyrityksen hallinto ja johtoporrasta. Kokoontumisia on ollut noin muutama vuodessa, mutta sain jo uuden kutsun seuraavaan palaveriin. Palaveri on ensi viikolla. No niinpä.

En tiedä mistä tuulee, mutta ensi viikolla olen viisaampi.

Lähiesimiehen tehtävissä olen havainnut entistä syvällisemmin miten tärkeää on pitää työntekijöiden hyvinvoinnista huolta. Koen sen olevan minun tärkeimpiä tehtäviä. Minulle on aika sama, jos asiakkaat joutuvat odottamaan muutaman ylimääräisen minuutin jonossa, jos työntekijälläni on paha olla ja hän tarvitsee hetken keskusteluaikaa neukkarissa. Pidän työntekijöistäni huolta - oli mikä oli.

Kommentit

 1. Siinäpä se ihmisjohtajaksi kasvamisen haaste onkin, ettei vain ala kuluttamaan voimavarojaan siihen itse johtamiseen. Sen kun ei pitäisi olla mikään erillinen työtehtävä, vaan elämäntapa. Meni vuosia, ennen kuin opin itse tämän. Ulkoisesti opituista prosesseista pitäisi pyrkiä muovaamaan itselle ajatusmalleja, jotka toimivat alitajunnassa, automaationa. Ongelmanratkaisu, joka sijoittuu pääosin aivojen otsalohkoon, pitäisi säästääkin juuri ongelmanratkaisuun, ei toistuviin prosesseihin. Niiden paikka on jossain muualla kuin otsalohkossa.

  Johtamis- ja koulutustaidon kehittäminen onkin yksi lempiaiheistani, mutta en suostu koskemaan siihen esimerkiksi omassa blogissani julkisesti. Se nimittäin valuu rahan vuolemiseen röyhkeiden toimesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin. Vakiintuneiden asioiden on kuljettava automaattisesti omalla painollaan ja luovuudelle sekä uuden kehittämiselle on jäätävä tilaa. Vastuuhenkilöiden työpanokseen on myös luotettava tai johtamisesta muovautuu mikromanagerointia. Toiset sammuttelee toistuvasti turhia tulipaloja ja ihmettelee mihin se kaikki energia oikein valuu.

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut postaukset