Miksi oma työ pitäisi valita joka päivä

Työtuoli narahteli pienesti ajatusteni tahdissa kesken kiireisen työpäivän. Mietin miksi olen juuri tässä työpaikassa ja tämän esimiespöydän takana.

Sanotaan että oma kumppani tulisi valita joka päivä uudelleen. Tulisi arvostaa sitä mitä on ja pitää huolta siitä. Tulisi muistuttaa itseään miksi on tehnyt valintansa. Sama pätee työelämään. On hyvä pysähtyä miettimään mikä on johtanut nykyiseen pisteeseen ja onko siihen tyytyväinen.

Turhauttavin tokaisu työelämästä on: "Tämä on vain työtä. Tämä on vain työpaikka." Saa niskakarvani nousemaan. Tiettyyn pisteeseen kyllä. Vastuu työhyvinvoinnista ja sen toteutumisesta on kuitenkin kaikilla.

Jokainen on valinnut työpaikkansa ja tekee päivittäin valinnan myös mennä seuraavana päivänä.
Kysymyksiäni saattoi tuoda esille kiputilat, joita olin tuntenut viimeiset päivät. Selittämätön häiriö. Joko kovat reenit, liikaa kahvia, liian vähän kahvia tai stressi tai kaikki. Mene ja tiedä.

On sietämätöntä kun kipu on päässä eikä lääkkeet auta.

En halunnut tarttua migreenilääkkeisiin, koska ajattelin niiden pilaavan päiväni lopullisesti. Ne toki auttaa pahimpaan silloin kun valokin sattuu silmiin, mutta turruttaa kielen ja mielen. Tilanne ei ollut niin paha, että olisin tarttunut viimeiseen oljenkorteen. Kettumainen ja kyynisyyttä aiheuttava ilman muuta.

Kipujen keskellä kaikki negatiiviset ajatukset alkoivat kummuta syvimmistä syövereistä. Päätä jyskytti ja kaikki ympärillä tuntui puhuvan kovempaa kuin eilen. Valot tuntui kirkkaammilta ja etsin tauoilla pimeitä paikkoja kuin yöeläin.

Mietin siis miksi juuri kyseinen työpaikka. Koin arvostuksen puutetta, koska tunsin asiakasyrityksen kohtelevan esimiehiään edelleen kuin perustyöntekijöitä: "Juu, tee ihmeessä esimiestöitä, mutta katso ettei peruslinjat ruuhkaudu". Peruslinjat. Ne linjat joihin jokainen työntekijä osaa vastata. Ne ruuhkautuvat aina. Se on työn luonne.

Koin turhautumista, koska olin taistellut tuulimyllyjä vastaan niin kauan.

Kesken synkkien ajatuksien vilkaisin työntekijöitäni työpöydän yli. Jokainen oli niin keskittynyt omaan työhönsä ja omiin asiakaspuheluihin. Katseeni vaelsi jokaisen kohdalla. Osan kanssa katseet kohtasi ja hymyt tuli vaihdettua. Sisällä liikahti.

He ovat minun syyni.

Heidän vuoksi jaksan taistella. Heidän työhyvinvoinnin vuoksi jaksan taistella. Oman työni ja oman työhyvinvointini vuoksi jaksan taistella. Jaksan uskoa muutokseen, koska muuta vaihtoehtoa ei ole.

Etsin töissä heikkoina hetkinä jaksamisen syitä. Usein voima kumpuaa luottamuksesta tulevaan tai se voi olla pienempi asia kuten hyvä keskustelu työntekijän kanssa. On hienoa nähdä miten jo pitkään tiimissä olleet ovat kasvaneet ja kehittyneet.

Valitsen työni päivittäin, koska se muistuttaa miksi olen viihtynyt työtehtävissä jo pidempään. Se auttaa jaksamaan raskaiden päivien yli ja tuo lisävoimaa jo ennestään riemastuttaviin päiviin. Se pitää minut tietoisena ja valppaana, jotta havaitsen herkemmin kun on muutoksen aika.

Kommentit

Suositut tekstit