Suuren vision lamauttamat

Puskaradiossa valkoinen muuttui mustaksi ja kissa kalaksi. Ne muuttuivat joka kerta, koska kyseessä oli huonosti voiva työyhteisö Suomessa täynnä katkeruutta ja epävarmuutta. Turhauttavaa oli olla silloin vastaanottavana osapuolena kaikelle sille moskalle, joka etsi kohdetta. Oli parempaakin tekemistä kuin korjata vääriä tulkintoja puoli vuotta sitten tapahtuneista asioista.

Asiakasyrityksessä oli jokin aika sitten vaikeat ajat, jotka jätti syvät arvet. Arvet eivät vieläkään näytä paranemisen merkkejä, mutta etsivät sille korjaavia toimia. Kivasti näin jälkikäteen. Ehkä vähän pullaa ja yhteistä tekemistä toimiston ulkopuolella.

Oli se varmasti aikoinaan myös turhauttavaa, kun esimieskollegaksi tuli ulkomaille yllättäen ammattitaidolla varustettu ja energiaa tihkuva nainen. Nainen, joka sai korkeimman johdon vakuuttuneeksi visioistaan miten lähiesimiestyöt pitäisi hoitaa. Olin varmasti vihattu.

Nyt asiakasyritys on liikuttamassa laivaansa kohti uutta seikkailua. Osa on mielellään laivassa mukana ja osa taistelee vastaan, koska asiat on aina tehty tietyllä tavalla. Osa on hypännyt jo kyydistä tai heitetty laidan yli. Eihän uusi voi millään tavalla olla vanhaa parempi. Numerot valehtelee. Data on vääristynyt. Niinpä niin.Yritän tällä hetkellä keskittää energian tiimiini ja asioiden eteenpäin viemiseen. Vaikka Suomesta tulisi minkälaista moskaa esimieskollegoiltani, tiedän johdon olevan puolellani sekä Suomessa että täällä. Se on tällä hetkellä tärkeintä.

Asiakasyrityksen johtaja soitti minulle viimeisimmän sotkun aikana ja sanoi, että minulla on aina heidän tuki ja luottamus puolellani sekä arvostavat näkemyksiäni. Eivät kuulemma tekisi mitään suuria päätöksiä tiimini suhteen minulta kysymättä. Merkitsi paljon. Sisälläni kuohahti lämmin aalto. Olin otettu.

Skype suuresta visiosta

Osallistuin asiakasyrityksen palaveriin Skypen välityksellä. Melkein. Näköyhteyttä ei ollut, joten olin heidän kaiuttimessa puhelimen kautta napit korvilla. Yritin pinnistämällä erottaa puhujia toisistaan.

Esimiestyö oli mielestäni aina ollut heillä epälooginen keskittyen vääriin asioihin: tulipalojen sammutteluun ennaltaehkäisyn sijaan. Oma esimieheni oli säännöllisesti yhteydessä asiakasyrityksen johtoportaaseen näkemyksistäni ja pikkuhiljaa alkoi tapahtua.

Asiakasyrityksen johtaja aloitti kepeästi siirtyen pikkuhiljaa uuteen visioon esimiestyön järjestämisestä: miten tulevaisuudessa esimiehet eivät olisi enää velvoitettuja vastaamaan asiakaspuheluihin siinä mittakaavassa kuin nykyään. Linjoillaolo olisi esimiehillä huomattavasti pienemmässä roolissa, jotta voisivat todella keskittyä hallinnolliseen puoleen. Sydäntä lämmitti.

Puristin nappikuulokkeita korviani vasten. Halusin kuulla jokaisen kauniin sanan.

"Ei. Ei missään nimessä", kantautui korviini naisen ääni ja illuusio paremmasta tulevaisuudesta meinasi rikkoutua. Soraääni oli asiakasyrityksen HR-puoli, joka teki työvuorot. "En halua sen johtavan siihen, että esimiehet vain vaeltavat ympäriinsä. Pitää mennä tilanteen mukaan. Jos yksittäinen työntekijä tarvitsee esimiehen tukea niin silloin esimies voi olla pois linjoilta ja se ei saa olla ruuhka-aikana", lopetteli HR-puoli asiaansa enkä meinannut uskoa korviani.

Oli vaikea kuvitella miten HR-puolen näkemyksen mukaan esimiehen työtehtävät liittyivät asiakaspuheluiden vastaanottamiseen ja mihin ne esimiehet ehtivät vaeltamaan?

Lähiesimiehen pitäisi olla vastuussa kokonaisuudesta eikä hypätä paniikissa linjoille niiden ruuhkautuessa. Esimiehen tulisi selvittää tarvitseeko joku tukea päästäkseen nopeammin takaisin linjoille. Pitää huolta alaisistaan.

Uskomatonta.

Onneksi HR-puolen sanoilla ei ole ylitsevuotavaa painoarvoa asiassa. Jokin lähiesimiehen työtehtävistä ja vastuista kertova opus hänellä pitäisi kuitenkin luetuttaa.

En varmasti kerännyt vieläkään mukavuuspisteitä, kun itse asiakasyrityksen johtaja pyysi minua kertomaan miten esimieshommat täällä pyöritetään. Pidin pieneltä luennolta kuulostavan puheen töistäni perustellen jokaisen kohdan. Lopettaessani johtaja kertoi samat asiat palaveriporukalle uudelleen eri sanoin perustellen työn tärkeyttä.

Uutta kuraa niskaan odotettavissa esimieskollegoilta näinä päivinä tai puolen vuoden päästä kun puskaradiossa pyörivä sivulauseeni pääsee tiensä päähän.

Pidän sinut ajan tasalla.


Kommentit

Suositut tekstit