Avoimesti homo työpaikalla

Uusi työntekijäni katsoi minua kirkkain silmin lounastauolla salaattikulhon yli ja kysyi: "Krisse, asutko yksin vai oletko parisuhteessa miehen kanssa vai naisen kanssa vai..?" Homoseksuaalisuus on jo niin normaalia meidän työyhteisössä, että lisävaihtoehto kysymyksessä kuulosti luonnolliselta työntekijän kysymänä sekä minun korvaani.

Alueellamme on hyvin myönteinen asenne homoseksuaaleja kohtaan ja kaikki saavat elää vapaasti omaa elämäänsä. Voisin kuvitella alueen vaikuttavan työntekijöideni taustaan.

Lyhyellä matematiikalla laskettuna 20% työntekijöistäni kuuluu vähemmistöön. Heidän joukossa on muun muassa pariskunta, jotka ovat aloittaneet tällä viikolla perehdytyksessä. Yksi on puolestaan läpikäynyt juuri eron ja ainut joka ei paljoa puhu elämästään.

Saadessani tietää, että kuuden uuden työntekijän joukossa on kaksi pariskuntaa, kävin asian läpi tiimikouluttajieni kanssa. Ennemmin annoin heille samantien tiedon sekä hetero- että homopariskunnan tulosta perehdytykseen etteivät uudet työntekijät kuulisi ensimmäiseksi sisarussuhteisiin liittyviä kysymyksiä sukunimen vuoksi.

Mietin mitä ajatuksia se herättäisi minussa, jos menisin samaan työpaikkaan puolisoni kanssa ja kouluttaja kysyisi olemmeko sisarukset. Ajattelisin miten huonoa tiedonkulkua niin pienessä tiimissä oikein oli.
Ensimmäinen kouluttaja kiinnostui nimilistaa katsoessaan kertoessani kahden pariskunnan tulevan perehdytykseen ja jutteli kannustavasti. Kokeneemmalle kouluttajalle asia oli fakta muiden joukossa kuin uusien kynien tilaaminen muistilapulla.

Asia selvä. Siirryttiin eteenpäin.

Enemmän keskustelua herätti ylipäätään pariskuntien työskentely tiimissä seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta. Pariskuntia ei ole ollut ennen eikä kukaan osannut sanoa onko se neutraali asia vai haaste. Minusta siinä ei ollut ongelmaa ja työtehtävät olivat molemmilla samat.

Yksi vähemmistön edustaja tiimissä on ollut nyt reilun kuukauden töissä. Kokeneemman kouluttajan mukaan hän on draamahakuinen: pienimmätkin asiat saavat hänen päänsä pyörälle kuten käsinojattomassa työtuolissa istuminen käsinojallisen sijaan yhden työpäivän ajan. Hän usein ilmoittaa kantavalla äänellään mikä sinä päivänä tiimihuoneessa on pielessä, mutta puhuu avoimesti myös kumppanistaan ja heidän yhteisestä elämästä.

Stressipommityöntekijä näyttää luulevan edelleen, että on etuoikeutettu tekemään jotakin mitä kukaan muu ei ole saanut tehdä tai saamaan jotakin mitä kukaan muu ei ole saanut. On karua tiputtaa häntä toistuvasti pilvilinnoista. Tämä draamakuningas alkaa näyttää samoja merkkejä tai sitten hänellä on sopeutumishaasteita muuttuvien asioiden ja inhimillisten erehdysten edessä.

Kaikki työntekijät ovat joka tapauksessa samalla viivalla ja pidämme kouluttajien kanssa tiukan linjan jokaisen hyväksymisestä. Joitain vain täytyy tiputella takaisin maan pinnalle toisia useammin.

Katsotaan miten meidän käy pariskuntineen päivineen.


Kommentit

Suositut tekstit