Työntekijä lukossa - irtisanominen koeajalla

Hänen persoonallisuus oli hyvin hillitty ja hallittu siihen pisteeseen saakka ettei hänestä oikein saanut mitään irti. Yritin keskustella mitkä asiat hän kokee erityisen vaikeina muttei osannut sanoa. Mietti miten täytyisi vain muistaa enemmän asioita.

Häneltä ei kuitenkaan sujunut viikon koulutuksen jälkeen edes puhelimeen vastaaminen. Hän tuijotti minua epätoivoisena ja silmät suurina kuin joku olisi ryöstämässä meitä. "Se on sinun puhelin, vastaa vain", yritin pehmeästi.

Hengitin syvään. Uudelleen. Uudelleen.

"Paina tuosta kun puhelin soi ja sen jälkeen tuosta ennen kuin teet mitään muuta", neuvoin toistuvasti. Ohjeistus oli mielestäni hyvin yksinkertainen. Hän unohti painaa toista painiketta toistuvasti koko päivän ajan muistutuksista huolimatta. Puheluiden välissä muistutin häntä uudelleen ja uudelleen. "Ainiin, totta, täytyy muistaa", hän kannusti myös itseään, mutta kun puhelin soi hän unohti taas kaiken. Meni täysin lukkoon.

En ollut nähnyt vastaavaa.

Hänen aikaisempi työpaikka oli myös samalta alalta, mikä teki tilanteesta entistä erikoisemman. Hän kertoi miten paljon yksinkertaisempi hänen aikaisempi ohjelmisto oli, mutta ei näyttänyt lannistuvan.

Työntekijällä oli ylimääräinen perehdytyspäivä kanssani, koska hän ei ollut kouluttajan perehdytysjakson aikana ymmärtänyt ohjelmistoa. Vain murto-osa oli tarttunut hänen muistiinsa.
Hengitin syvään. Uudelleen. Uudelleen. Viiden tunnin jälkeen en pystynyt enää. Ymmärsin ettei häntä voinut missään nimessä päästää työskentelemään itsenäisesti. Meillä ei ollut resursseja antaa hänelle ylimääräisiä koulutusviikkoja. Kaikki olivat tähän mennessä aloittaneet itsenäisen työskentelyn kymmenen päivän jälkeen.

Soitin Suomen hr-puolelle.

Olimme keskustelleet tilanteesta jo edellisenä päivänä ja tulimme tulokseen ettei työsuhdetta voi jatkaa. "Tiedän, että osaat käydä asian sillä tavalla hienotunteisesti läpi. Koeaikaa on jäljellä ja eihän tämä kenenkään vika ole. Toisille ohjelmiston hahmottaminen vain tuottaa liian suuria haasteita", psyykkasi hr-puoli puhelimessa. Tuntui että rauhoitteli enemmän itseään kuin minua.

Työntekijä otti asian ymmärtäväisesti vastaan. Hän kiitteli mahdollisuudesta tutustua toimintaan ja tiimiin. Puhuimme hyvässä hengessä, allekirjoitimme työsuhteen purkamisen paperit ja hän oli luottavainen uusien töiden löytämisen suhteen.

Kyseiset tilanteet muistuttavat minua siitä miten saman asian voi käydä niin monin eri tavoin läpi ja vastapuoli voi reagoida niin monella eri tavalla. Lopputulos ei kuitenkaan muuttuisi. Työsuhde purettaisiin joka tapauksessa.

Oli huojentavaa nähdä taitavaa tunteiden ja puheen hallintaa haastavassa tilanteessa. Se ei valitettavasti ole hallinnassa jokaisella työntekijälläni ja se on yksi toistuvista keskustelun aloittajista. Jos puolestaan hallitsee tunteiden käsittelyn niin siitä tulisi olla ylpeä. Se helpottaa suunnattomasti työskentelyä ja kollegat sekä esimies kiittävät.

Kommentit

Suositut tekstit