Työpaikan uhrit

Työpaikkojen uhrit valittavat kaikesta mistä pystyvät. He saavat valittamisesta mielihyvää ja muiden sympatiaa ilman, että heidän täytyisi itse ottaa vastuuta tilanteesta. Työpaikan uhrit näkevät asiat negatiivisen linssinsä läpi mitä on vaikea optimistin ymmärtää.

He ovat kroonisia uhreja joiden todellisuuskuva on vääristynyt. Niitä näyttää olevan nyt myös omassa tiimissäni muutama ja tilanteeseen puututaan oman hr-puoleni kanssa. Yhdellä on puhuttelu jo tulevalla viikolla, koska oli vapaapäivänäni mennyt meuhkaamaan vainoharhaisena vihan kiilto silmissä hallinnon huoneeseen autopaikastaan. Stressipommityöntekijä tietenkin. Mitään ongelmaa ei oikeasti ollut.

Työpaikan urhi syyttää muita tunteakseen itsensä tärkeäksi ja hän nauttii huonosta asenteestaan ilman, että välttämättä tiedostaa sitä itsekään. Marttyyriasenne on tyypillinen kun he kerran ovat jotakin tehneet keneltäkään apua pyytämättä. Meidän draamakuningas vaihtaa kyllä työvuoroa vapaaehtoisesti, mutta jaksaa kertoa kaikille viikkotolkulla miten oli niin ajattelevainen.

Uhriutuminen on usein jo henkilössä valmiina ja uhri usein vetää onnistuneesti muita mukanaan, koska negatiiviseen ilmapiiriin on niin helppo uppoutua. On niin helppo valittaa ja syyttää muita. On niin vapauttavaa olla ottamatta vastuuta. Jossain muussa on aina vika ja jokin muu on tehnyt jotakin mikä vaikeuttaa heidän työntekoa.

Poikkeuksena toki yksittäiset oikeat asiat, joihin on ehdottomasti puututtava.


Minulla kesti oma aikani ymmärtää miten työpaikkauhrit saavat mielihyvää valittamalla asioista, jotka ovat vielä kesken. He nauttivat valittamisesta, koska he saavat tällä usein muilta sympatiaa. Heille on vapauttavaa olla ottamatta vastuuta ja heidän käytös on usein manipuloivaa ja aiheuttaa lisäongelmia. Uhrien puheesta kuulee kokemuksen siitä ettei asiat olisi heidän kontrollissa lainkaan.

Olen edelleenkin sitä mieltä, että kaikkiin työsopimuksiin pitäisi kuulua x määrä terapiatunteja kuukaudessa. Pakollisena. Työajalla. Työnohjaus olisi osa kokonaisuutta henkilökohtaisten käyntien tukena. Lisää: Terapiaan kaikki.

Käyn asian läpi myös tiimikouluttajieni kanssa, koska heidän on syytä tietää minkälaiseen puheeseen on hyvä kiinnittää huomiota ja miten uhreille vastataan. En halua, että meidän hyvä tiimihenki lamaantuu työpaikkauhrien huonon asenteen vuoksi.


Kommentit

Suositut tekstit